Logo
Przestrzen

Plac Wilsona – koncepcja 1

Koncepcja 1:
Powierzchnia całkowita: 1 213 m2
Powierzchnia zabudowy: 835 m2
Powierzchnia użytkowa: 970 m2
Proponowane rozwiązanie podkreśla osiowość głównego wejścia do Parku Żeromskiego. Są to dwa budynki usytuowane tak, aby podkreślić narożniki Placu Wilsona u wlotu ul. Mickiewicza od Centrum i ul. Krasińskiego od Wisły. Układ budynków formuje centralny skwer kształtujący wejście do parku. Miejsce uzyskuje czytelną strukturę o wyraźnych konturach pawilonów wejściowych i czytelnym podziale funkcjonalno-przestrzennym. Skwer skupia funkcje o charakterze społecznym znajdujące się w jego najbliższym otoczeniu, a dzięki kształtom pawilonów pozostaje w relacji z Placem Wilsona.
Dodatkowo oba obiekty otwierają się na park wewnętrznymi, kameralnymi dziedzińcami.
Architektura współczesna o lekkiej, prostej formie i maksymalnej transparencji. Pozwoli to uzyskać poczucie większej przestrzeni, a przenikające się plany będą nawiązywały bezpośrednie lub pośrednie wzajemne relacje. Wysokość zabudowy to II kondygnacje. Druga kondygnacja jest wycofana. Znajdują się na niej tarasy z niską i pnącą zielenią.
Przewidywaną funkcją dla zabudowy jest mała gastronomia, kawiarnie, herbaciarnie, kiosk, kwiaciarnia, galeria o charakterze całorocznym. Istnieje również możliwość zaaranżowania biblioteki i czytelni w poziomie -1 ze świetlikami w wewnętrznych dziedzińcach.
Planowany pomnik Woodrowa Wilsona przewidziany został u wlotu ul. Mickiewicza od strony Centrum, w strefie komunikacji pieszej z ekspozycją na pawilony i park.
Istniejące trawniki zostają zastąpione szerokim pasmem nasadzeń krzewów izolujących plac od ulicy. Istniejące drzewa zostają w miarę możliwości zachowane i tworzą centralną kompozycję na placu, stanowiąc kontrapunkt dla brył pawilonów. Na wewnętrznych dziedzińcach zieleń parkowa znajduje swoje przedłużenie i kompozycyjne domknięcie.
<< konc.3 o projekcie konc.2>>